www.internesia.fi
Marin maistuvat - Ruokablogi

Maa-artisokkakeitto

30.10.2013 15:25:04

4 annosta

500 g maa-artisokkia
1-2 (100 g) porkkanaa
1 pieni (150 g) purjo
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
ripaus valkopippuria
n. 0,5 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
0,5 dl tuoretta persiljaa tai kirveliä hienonnettuna

Kuori maa-artisokat ja porkkanat. Halkaise ja pese purjo. Paloittele ainekset kattilaan ja keitä kypsiksi kasvisliemessä.

Soseuta tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Kaada takaisin kattilaan. Lisää ripaus valkopippuria, suola sekä kerma. Kuumenna kiehuvaksi.

Ripota pinnalle persiljaa tai kirveliä. Tarjoa esim. alkukeittona.

Lähde: Valion reseptit

Maa-artisokkakeitto

Avainsanat: maa-artisokka, keitto

Kommentoi 0 kommenttia

Perunarieskat

30.10.2013 15:21:25

10 kpl

3 dl perunasosetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
n. 3 dl hiivaleipäjauhoja
kuminaa tai anista

Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi ja nosta taikinasta 10 nokaretta uunipellille leivinpaperille. Taputtele nokareet mataliksi jauhotetuin käsin. Pistele ja paista kuumassa leivinuunissa tai 250-asteisen sähköuunin keskitasolla n. 15 min.

Lähde: Myllyn Paras

Perunarieskat

Avainsanat: peruna, rieska

Kommentoi 0 kommenttia

Oranssi kaaliherkku

30.10.2013 15:18:23

4 hengelle

2 tl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli pieneksi silputtuna
4 murskattua valkosipulinkynttä
1 kg eli 2 pahvitölkkiä (luomu) tomaattimurskaa
0,5 kg kaalia
250 g suuria valkopapuja pahvitölkistä huuhdeltuna
n. 2 dl vettä
1,5 tl suolaa
1 tl valkoista balsamicoa (vaihtoehtoisesti valko- tai punaviinietikkaa)
puolikkaan (luomu) sitruunan mehu (+ loput sitruunasta lohkoina tarjoiluun)
1 tl hunajaa tai agavesiirappia

Voit loppuvaiheessa lisätä 1,5 dl kaurakermaa tai muuta ruokakermaa makua pyöristämään.

Kuumenna oliiviöljy kasarissa tai korkeareunaisessa ja kannellisessa paistinpannussa ja kuullota sipuleita noin 10 minuutin ajan. Lisää murskatut valkosipulinkynnet sipulin joukkoon.

Lisää ohueksi leikatut kaalisuikaleet ja anna niiden hautua pehmeiksi kannan alla yhdessä sipulin kanssa. Sekoittele välillä.

Kaada pehmeiden kaalisuikaleiden sekaan tomaattimurska ja 1 dl vettä.

Lisää noin puolen tunnin kuluttua mukaan hunaja, valkoinen balsamico, suola, sitruunan mehu ja valkopavut sekä tarvittaessa vielä 1 dl vettä.

Anna hautua vielä 15-30 minuuttia, kunnes kaali makeutuu ja pehmenee kunnolla.

Maista ja tarkista suola ja muut mausteet. Tässä vaiheessa voit halutessasi lorauttaa sekaan ruokakermaa.

Tarjoile kaaliherkku sitruunalohkojen ja pienen créme fraíche -nokareen kera. Myös tuore basilika korostaa kaalin makeutta. Tarjoa lisukkeena pala tuoretta ruisleipää tai vaaleaa täysjyväleipää.

Lähde: Vauva-lehti 2/2013

Oranssi kaaliherkku

Avainsanat: kaalipata

Kommentoi 0 kommenttia

Butter chicken eli intialainen voikana

20.10.2013 14:26:52

1 rs (500 g) broilerin fileepihvejä, maustamaton
2-3 rkl voita
1 (100 g) sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl inkivääritahnaa
2 tl garam masala -mausteseosta
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
3 rkl tomaattipyreetä
1/2-1 kuivattu chilipalko, tulinen
3/4 tl suolaa
sokeria
1 prk (2 dl) laktoositonta ruokakermaa

Kuutioi broilerit ja ruskista ne voissa paistokasarissa. Siirrä lautaselle odottamaan. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa. Lisää inkivääritahna, garam masala ja juustokumina. Kääntele vielä hetki.

Lisää kasariin paseerattu tomaatti ja tomaattipyree, murennettu chili, suola ja sokeri. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää kastikkeeseen broilerit ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 15-20 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen ruokakerma. Kuumenna vielä kiehuvaksi. Tarjoa voikana basmatiriisin ja naanleivän kanssa.

Lähde: Ruoka Pirkka

Butter chicken eli intialainen voikana

Avainsanat: butter, chicken, intialainen, voikana

Kommentoi 0 kommenttia

Naanleipä

20.10.2013 14:24:22

2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl öljyä
½ dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 tl leivinjauhetta
n. 6 dl vehnäjauhoja
voiteluun sulatettua voita
pinnalle seesamin- tai unikonsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää veteen suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kevyesti vatkattu muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin alustaen. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa tunnin verran. Muotoile kohonneesta taikinasta jauhoisella alustalla tasakokoinen pötkö, jonka jaat 8:aan osaan. Pyöritä osat palloiksi, kaulitse soikeita litteitä leipiä. Kohota leivät pellillä leivinpaperin päällä, voitele sulatetulla voilla ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista leivät 275 asteisessa uunissa (keskitasolla) 5-8 minuuttia.

Lähde: Pastanjauhantaa

Naanleipä

Avainsanat: naanleipä

Kommentoi 0 kommenttia

Kesäkurpitsapiirakka

20.10.2013 13:30:30

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä
1 dl öljyä
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1-2 kesäkurpitsaa
10 kirsikkatomaattia
100 g fetajuustoa
50 g Koskenlaskijaa
1,5 dl ruokakermaa
0,5 dl maitoa
2 kananmunaa
1 dl juustoraastetta

Sekoita pohjan ainekset keskenään. Paista pohjaa 10 minuutin ajan ennen täytteen lisäämistä.

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Paloittele fetajuusto. Asettele täytteet piirakkapohjan päälle. Sekoita keskenään Koskenlaskija, ruokakerma, maito, kananmunat ja juustoraaste. Kaada täytteen päälle. Paista vielä 200 C uunissa 30 minuuttia.

Kesäkurpitsapiirakka

Avainsanat: kesäkurpitsa, piirakka

Kommentoi 0 kommenttia

Pekoni-sienirisotto

18.10.2013 13:32:59

Tässä jälleen yhden todella hyvän risoton ohje. Nam!

3 dl risottoriisiä
9 dl kanalientä
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
100-150 g pekonia
200 g herkkusieniä
puoli pakettia Koskenlaskijaa
basilikaa
timjamia
mustapippuria

Keitä kanaliemi valmiiksi. Pilko sipuli pieneksi ja pekoni suikaleiksi. Käytä keittämiseen korkeareunaista kasaria tai pientä teflonkattilaa. Paahda pekonia kasarissa rapeaksi. Nosta pekoni pois talouspaperin päälle odottelemaan.

Paista riisi pekonin rasvassa. Lisää riisi ja sekoittele parin minuutin ajan, niin kauan että riisistä tulee hieman kiiltävä ja läpinäkyvämpi. Lisää loraus oliiviöljyä, jos tuntuu, ettei pekonosta irronnut tarpeeksi rasvaa. Lisää sipulivalkosipuli ja sienet ja ruskista pari minuuttia.

Ala kaataa fondia sekaan pari desiä kerrallaan. Kaada seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin kokonaan. Muista sekoittaa koko ajan!

Tarkista viimeisten desilitrojen kohdalla (noin 20 min keittelyn jälkeen) riisin kypsyys ja risoton koostumus - haluatko löysempää ja onko riisi jo sopivan kypsää?

Kun riisin koostumus on sopiva, lisää Koskenlaskija ja sekoita. Lisää pekonipalat ja jätä muutama koristeeksi. Lisää yritit. Maista ja lisää halutessasi mustapippuria. Anna risoton imeytyä hetki kannen alla.

Jaa annoksiksi, lisää päälle pekonisilppua ja basikaa koristeeksi.

Lähde: Pelkkää valoa (mukailtu)

Pekoni-sienirisotto

Avainsanat: pekoni, sieni, risotto

Kommentoi 0 kommenttia

Kotitekoiset ranskalaiset perunat uunissa

18.10.2013 13:27:13

4 annosta

800 g suuria kiinteitä perunoita
reilusti oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
rosmariinia
timjamia

Kuori perunat ja suikaloi ne tikuiksi. Laita perunatikut kylmään veteen likoamaan vartiksi ja kuivaa talouspaperilla. Laita leivinpaperi uunipellin päälle ja kaada reilusti oliiviöljyä leivinpaperille. Lisää perunatikut pellille. Lohko valkosipulinkynnet perunoiden päälle ja kaada vielä lisää öljyä perunoiden päälle. Ripottele päälle rosmariinia ja timjamia. Paista perunoita 150-asteessa noin 20 minuuttia.

Ota pelti uunista ja siirrä perunat toiselle pellille jossa on kuiva leivinpaperi. Nosta uunin lämpötila 220-asteeseen ja paista perunoita kunnes ne alkavat saada väriä pintaan. Minulla aikaa meni suunnilleen toiset 20 minuuttia. Rouhi suolaa valmiiden ranskalaisten perunoiden päälle ja tarjoa lisukkeena.

Lähde: Oliivin ystävä

Kotitekoiset ranskalaiset perunat uunissa

Avainsanat: ranskalaiset, perunat, uunissa

Kommentoi 0 kommenttia

Kesäkurpitsalasagne II

18.10.2013 13:23:51

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
500 g jauhelihaa
tuoretta valkosipulia maun mukaan
0,5 pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa
2 prk tomaattipyrettä
2 dl kermaa
suolaa
basilikaa
mustapippuria
paprikajauhetta
(sieniä)
2 dl juustoraastetta

Höylää kesäkurpitsat juustohöylällä siivuiksi ja pilko valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha, lisää joukkoon valkosipuli (ja pilkotut tai kuivatut sienet). Sulata joukkoon Koskenlaskija ja lisää myös tomaattipyre, kerma ja mausteet (itse sulatin myös osan juustoraasteesta jo kastikkeeseen). Anna hautua hetki.

Laita uunivuuan pohjalle ensin kerros kastiketta ja sitten vuorotellen kesäkurpitsaviipaleita ja kastiketta. Päällimmäiseksi kerrokseksi kastike ja lopuksi vielä juustoraaste. 200 C 30-45min tai kun näyttää sopivalta.

Lähde: Elämää Maikkimaassa...

Kesäkurpitsalasagne

Avainsanat: kesäkurpitsa, lasagne

Kommentoi 0 kommenttia

Puffet-jäätelökakku

18.10.2013 13:14:46

Tämä oli todella hyvää! Kannattaa nähdä vaivaa. :-) Tein tämän kahteen pieneen kakkuvuokaan, niin oli helpompi tarjota kahdelle eri vierasseurueelle.

Cookie dough

100 g voita
1,5 dl ruokosokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl kermaa
0,75 dl tummaa suklaarouhetta

Pohja

65 g voita tai margariinia
1,5 dl ruokosokeria
2 munaa
1,75 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1,5 tl vaniljasokeria
4 rkl kevytkermaa
ruokaöljyä voiteluun

Vaniljajäätelö

3 munaa
3 dl vispikermaa
0,75 dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
2 dl tummaa suklaarouhetta

Aloita cookie-taikinasta, sillä saat muotoiltua siitä helpommin kiinteitä palloja, kun taikina on jähmettynyt jääkaapissa. Vatkaa voi ja ruokosokeri sekaisin. Lisää vatkaimella sekoittaen loput aineet. Nosta jääkaappiin.

Valmista pohjat. Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää muna(t). Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Peitä uunipelti leivinpaperilla. Sivele leivinpaperiin kevyesti öljyä ympyrän muotoiselle alueelle. Nosta päälle irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) reunarengas. Levitä puolet taikinasta sen sisään. Paista 200 °C 8-10 minuuttia. Nosta reunarengas ympäriltä. Älä kumoa vaan anna pohjan jäähtyä leivinpaperin päällä. Ota toinen leivinpaperi ja kypsennä loput taikinasta sen päällä samaan tapaan. Anna pohjien jäähtyä sillä välin, kun valmistat jäätelömassan.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa kolmanteen kulhoon vispikerma. Suorita vaahdotukset seuraavassa järjestyksessä; näin sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välillä. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa keltuaisten joukkoon tomusokeri ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota lopuksi vispikerma. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen sisältä veitsellä vaniljansiemenet. Lisää ne kermavaahtoon. Sekoita kermavaahtoon myös glukoosisiirappi. Sekoita nuolijalla käännellen kermavaahdon joukkoon keltuais- ja valkuaisvaahdot.

Kaiverra lusikalla cookie dough -massasta sopivia paloja ja muotoile niitä tarvittaessa käsin kiinteiksi palluroiksi. Lisää jäätelömassan joukkoon.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet. Nosta toinen pohjalevyistä vuoan pohjalle. Kaada päälle cookie dough -jäätelömassa. Kun kaavit taikinaa vuokaan, huolehdi samalla, että sattumat leviävät mahdollisimman tasaisesti. Nosta kanneksi toinen pohja. Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään.

Irrota vuoan reunarengas ja poista leivinpaperisuikaleet ympäriltä. Ripottele päälle tomusokeria. Voit käyttää lusikoita, haarukoita ja muita keittiövälineitä hauskoina sabluunoina! Siirrä kakkulautaselle. Tarjoile noin puolen tunnin sisällä.

Lähde: Kinuskikissa

Puffet-jäätelökakku

Avainsanat: puffet, cookie dough, jäätelökakku

Kommentoi 0 kommenttia

Kana-persikkapiirakka

18.10.2013 13:08:15

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä
1 dl öljyä
1 tl leivinjauhetta

Täyte

400 g kanan maustamattomia fileesuikaleita
2 persikan puolikasta (säilyke)
100 g fetajuustoa
2 dl juustoraastetta
2 dl kermaa
2 kananmunaa
muutama basilikan lehti
kanan maustamiseen pippuria ja suolaa

Sekoita pohjan ainekset keskenään. Paista pohjaa 10 minuutin ajan ennen täytteen lisäämistä.

Paista ja mausta kana. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohjalle puolet juustoraasteesta ja siihen päälle kanat, persikka, silputtu basilika, feta ja loput juustoraasteesta. Sekoita kulhossa munat ja kerma ja kaada piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä ja täyte hyytyy.

Lähde: Tarun Taikakakut

Kana-persikkapiirakka

Avainsanat: kana, broileri, persikka, piirakka

Kommentoi 0 kommenttia

Sinihomejuustoinen uunimakkara

18.10.2013 13:04:44

7-8 (600 g) perunaa
2 rkl öljyä
1-2 rkl pizzamaustetta
1/2 tl suolaa
2 tomaattia
1 (150 g) iso sipuli
400 g saunalenkkiä
1 kananmuna
100 g sinihomejuustoa
100 g emmental-mozzarellajuustoraastetta
ruohosipulia tai basilikaa

Pese ja kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota perunasuikaleita pari minuuttia. Mausta pizzamausteella ja suolalla. Levitä suikaleet uunivuokaan ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Lohko tomaatit ja kuorittu sipuli. Poista saunalenkistä kuori halutessasi ja leikkaa makkara 4 osaan. Leikkaa makkaroihin viiltoja.

Riko kananmuna kulhoon ja murenna sinihomejuusto joukkoon. Lisää juustoraaste ja sekoita.

Nosta makkarapalat, tomaatit ja sipulit puolikypsien perunoiden päälle. Nostele juustoseos makkaroiden päälle ja paista vielä noin 20 minuuttia. Koristele ruohosipulilla tai basilikalla.

Lähde: Ruoka Pirkka

Sinihomejuustoinen uunimakkara

Avainsanat: sinihomejuusto, aurajuusto, uunimakkara

Kommentoi 1 kommenttia