www.internesia.fi
Marin maistuvat - Ruokablogi

Lohikeitto (vähähiilihydraattinen)

28.12.2010 17:25:25

Todella herkullinen keitto ja vähän hiilareita!

4 annosta

100 g herkkusieniä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
6 salottisipulia
1 dl pieneksi silputtua purjoa
2 dl tuoretta parsakaalia
oliiviöljyä
1 tl currya
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa ja mustapippuria
1 litra kalalientä
2 dl kermaa
noin 500 g lohifileetä
tuoretta persiljasilppua

Viipaloi herkkusienet ja leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi (poista siemenet ja valkoiset osat). Kuori ja viipaloi salottisipulit. Silppua purjo ja jaa parsakaalit tasakokoisiksi kukinnoiksi.

Lorauta tilavaan kattilaan vähän oliiviöljyä. Lisää herkkusienet, paprikat, sipulit, purjo ja mausteet ja freesaa muutama minuutti. Kaada joukkoon kalaliemi ja kerma ja anna poreilla noin 10 minuuttia.

Leikkaa lohi sopiviksi suupaloiksi ja upota ne liemeen yhdessä parsakaalin kukintojen kanssa. Hauduta noin 5 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla ja (mikäli mielit) ylimääräisellä curryripauksella. Kylvä pinnalle tuoretta persiljasilppua ennen tarjolle vientiä.

Lähde: 100 helppoa ja hyvää GI-ruokaa

Lohikeitto

Avainsanat: lohikeitto, vähähiilihydraattinen, karppaus, karppaaja

Kommentoi 0 kommenttia

Mantelileipä

28.12.2010 17:18:03

Karppaajalle leivän tai vaikkapa hampurilaissämpylän korvikkeeksi.

neljä annosta

2 kananmunaa
2 rkl rahkaa tai partajugua
2 tl fiberhuskia tai psylliumia
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl mantelijauhoja
3 rkl vehnäleseitä
1 rkl seesaminsiemeniä
150 g juustoraastetta

Vatkaa kananmunat. Lisää partajugu tai rahka. Yhdistä kuivat aineet ja lisää muna-rahkan sekaan. Lisää lopuksi juustoraaste. Tee pellille 4-5 pyöreää kakkaraa ja anna kohota sen aikaa kun uuni lämpeää. Paista 225 asteessa uunissa kauniin ruskeiksi. Paistuvat aika nopeesti. Halkaise ja täytä mielesi mukaan.

Lähde: Karppaus.info

Mantelileipä

Avainsanat: mantelileipä, karppaus, karppaaja

Kommentoi 0 kommenttia

Tuorejuustokakku

27.12.2010 16:12:11

Maukas ja hyvä kakku. Tarjosin tätä mansikkasoseen kanssa.

Pohja:

puolikas paketti Digestive-keksejä
75-80 g sulatettua voita

Täyte:

2 prk maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia tai Hovi)
2 dl vispikermaa
1,7 dl sokeria
0,6 dl jauhoja
2 kananmunaa
1,5 tl vaniliinisokeria

Kuorrutus:

2 prk ranskankermaa
1 rkl sokeria
0,5 tl vaniliinisokeria

Ota tuorejuustot huoneenlämpöön, jotta ehtivät pehmetä hieman.

Murskaa keksit pieniksi muruiksi, sulata voi ja sekoita se murujen sekaan. Painele taikina voidellun irtovuoan pohjalle tiiviisti ja laita vuoka jääkaappiin ainakin 20 minuutiksi.

Vaahdota vispikerma ja vatkaa tuorejuusto. Sen jälkeen sokeri, jauhot ja vaniljasokeri sekä lopuksi kananmunat. Kaada täyte vuokaan ja paista n. 160 asteessa n. 45 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää keskeltä (sen voi testata heiluttamalla vuokaa hieman ja mikäli kakun keskiosa ei liiku, se on valmis).

Paiston jälkeen, sekoita kuorrutuksen aineet ja kaada seos kuuman kakun päälle. Laita vuoka uuniin vielä 5 minuutiksi. Jäähdytä kakku ja laita se vielä jääkaappiin viilentymään kunnolla, sillä se on parhaimmillaan kylmänä.

Koristele kakku esim. tuoreilla marjoilla.

Lähde: Neljän tähden illallinen

Tuorejuustokakku

Avainsanat: tuorejuustokakku, juustokakku

Kommentoi 0 kommenttia

1 minuutin 'sämpylä'

27.12.2010 16:05:19

Helppo karppaajan aamupala tai teeleipä. Tein tämän nyt ensimmäistä kertaa käyttäen 0,25 dl vehnälesettä ja 0,25 dl mantelijauhoja.

yksi annos

1-2 rkl voita tai kookosöljyä
0,6 dl pellavansiemenrouhetta
1/4 tl leivinjauhetta (ei välttämätön)
1 kananmuna

Sulata voi tai kookosöljy pienessä mikronkestävässä kipossa. Sekoita muut aineet joukkoon. Kypsennä mikrossa täydellä teholla noin 1 min. Valmis sämpylä on hieman kostea, mutta kuivahtaa hetken päästä eli älä kypsennä mikrossa liian kauaa. Kumoa kuuma sämpylä lautaselle. Anna jäähtyä hieman, leikkaa kahtia, lisää päälle haluamasi täytteet ja nauti.

Vinkki: Pellavasiemenrouheen tilalla voit käyttää lese-, soija-, manteli- tai pähkinäjauhoja, proteiinijauhetta tai siemeniä. Voit tehdä sämpylästä myös makean version, lisäämällä hieman sokeria tai makeutusainetta.

Lähde: Karppaus.info

1 minuutin 'sämpylä'

Avainsanat: sämpylä, karppaus, karppaaja

Kommentoi 0 kommenttia

Aurinkokakku

27.12.2010 15:55:23

Kakku oli raikkaan herkullinen! Suosittelen kokeilemaan! Koristeeksi lisäsin kakun päälle ananaskirsikoita.

Pohja:

vajaa puoli pakettia (n. 200g) murskattuja Digestive-keksiä
75 - 80 g juoksevaa tai sulatettua voita.

Murskaa keksit hyvin pakastepussin sisällä kaulimen avulla, aseta kulhoon, lisää voisula ja sekoita hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan pohja ja sivut leivinpaperilla (ei pakko). Laita keksiseos vuoan pohjalle ja painele tiiviiksi ja tasaiseksi.

Täyte:

4 dl rahkaa
2 dl vispikermaa
1,5-1,75 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
4 rkl appelsiinimehua
6 liivatelehteä

Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Lisää rahka ja sekoita hyvin.
Liuota liivatelehdet laakeassa astiassa kylmässä vedessä, niin että ne ovat pehmentyneet täysin.

Kuumenna appelsiinimehu mikrossa pienehkössä kipossa kuumaksi, puristele pehmoisista, kylmässä vedessä liuonneista liivatteista vedet pois.

Sekoita liivatteet lusikalla kuumaan mehuun, niin että seos on sileää, mutta sakeaa. Ei saa olla paakkuja. Saa sekoittaa vauhdikkaasti.

Kaada mehuseos täytteen sekaan (kermavaahto+rahka) hiljaa koko ajan vatkaten, niin että liivatemehu on sekoittunut hyvin.
Kaada seos keksien päälle.

Hyydytä jääkaapissa 2-3 h, voit tarjoilla myös vasta seuraavanakin päivänä.

Päälle:

2 prk Piltti-hedelmäsosetta (mango toimii hyvin, mutta makuja voi vaihdella)

Levitä Piltti päälle kun täyte on hyytynyt. Poista irtopohjavuoan reunat ja siirrä kakku tarjoilulautaselle.

Lähde: Neljän tähden illallinen

Aurinkokakku

Avainsanat: aurinkokakku

Kommentoi 1 kommenttia

Ruishampurilainen

27.12.2010 15:47:56

kahdelle

2 ruisleipää
2 jauhelihapihviä
2 kananmunaa
juustoraastetta
aromisuolaa
kurkkusalaattia
ketsuppia
hampurilaiskastiketta
öljyä paistamiseen

Paista kananmunat paistinpannussa ja lisää samalla jauhelihapihvit lämpiämään. Kun käännät kananmunat ja pihvit, lisää pihvien päälle vähän juustoraastetta. Mausta kananmunat aromisuolalla. Paahda ruisleipäpalat leivänpaahtimessa. Lisää paloille kurkkusalaattia, ketsuppia ja hampurilaiskastiketta makusi mukaan. Laita päälle kananmuna ja jauhelihapihvi. Nauti raikkaan salaatin kera. Voit lisätä väliin myös esim. ananasrenkaan, tomaattiviipaleita ja/tai salaatinlehtiä.

Ruishampurilainen

Avainsanat: ruis, hampurilainen, hamppari

Kommentoi 0 kommenttia

Kaurakeksit

22.12.2010 11:59:00

Tässä karppaajalle sopiva kaurakeksien ohje. Herkullisia!

100 g voita sulatettuna
2 dl luomukaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl mantelijauhetta
1-2 dl sokeria/makeutusainetta maun mukaan
1 tl leivinjauhetta
1 muna

Sekoita kuivat aineet kulhoon. Lisää voisula ja muna. Nostele taikinasta nokareita pellille (max 12/pelti), paista 175 asteessa n. 10 min.

Lähde: Karppaus.info

Kaurakeksit

Avainsanat: kaurakeksi, karppaus, karppaaja

Kommentoi 0 kommenttia

Juustoleipäset

22.12.2010 11:53:29

Nämä leipäset ovat hyviä, helppoja ja nopeita tehdä. Sopivat karppaajille, mutta muidenkin kannattaa kokeilla!

3 kananmunaa
80 g mantelijauhetta
3 dl juustoraastetta
1,5 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tee taikinasta kasoja uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa noin 10-15 min kunnes ovat kauniin ruskeita.

Vinkki: Voit maustaa leipäsiä esim. paprikajauheella.

Lähde: Karppaus.info

Juustoleipäset

Avainsanat: juustoleipä, mantelileipä, karppaus, karppaaja

Kommentoi 1 kommenttia

Synttärikakku

10.12.2010 14:31:07

Kakkupohja:

4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
(2-3 rkl kaakaojauhetta)
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon siivilän läpi taikinaa nostellen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 24 cm). Paista uunissa 175 asteessa alatasolla noin 35 minuuttia.

Täyte:

karviais-omenamarmeladia

250 g mansikoita
2 ½ dl mansikkakermaa (Valio)
½ prk rahkaa tai appelsiinituorejuustoa
½ dl vaniljakreemijauhetta tai vaniljakastikeaineksia
(2 rkl sokeria)

Soseuta mansikat. Vaahdota mansikkakerma. Sekoita vaahdon joukkoon mansikkasose, rahka ja vaniljakreemijauhe. Lisää sokeria tarpeen mukaan. Sivele pohjan päälle ensin karviais-omenamarmeladia ja levitä sen jälkeen mansikkatäyte.

Koristelu:

Sokerikreemi

(yhden halkaisijaltaan 24 cm kokoisen kakun kuorruttamiseen)

125 g margariinia
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, jolloin tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä. Sekoita tomusokeri margariinin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen. Kreemin levittäminen kakun pinnalle voi olla hankalaa sen paksuudesta johtuen. Voit lämmittää kreemiä varovaisesti mikrossa, jotta seos voin sulamisen myötä hieman pehmenee.

Kaulitse sokerikreemin päälle sininen marsipaanilevy. Käytä kaulitsemisessa apuna tomusokeria. Pursota reunoille kermavaahtoa. Koristele sokerikuorrutteella ja nonparelleilla.

Lähde: Kinuskikissa (mansikkatäyte ja sokerikreemi)

Synttärikakku

Avainsanat: syntymäpäivä, kakku, mansikkatäyte, sokerikreemi, marsipaani

Kommentoi 0 kommenttia

Lohisydämet

10.12.2010 14:16:07

Mukavan pieniä suupaloja tarjottavaksi juhliin tai illanistujaisiin!

n. 60 kpl

1 pkt ruisperunataikinaa (pakaste)

Täyte:

150 g kylmäsavulohisiivuja
2 rkl tilliä
200 g ruohosipulituorejuustoa
1 tl sitruunamehua (tiiviste tai oikeasta sitruunasta puristettu)
1 tl kermaa tai maitoa

Sulata pakastetaikina. Kauli se noin vajaan ½ cm paksuiseksi levyksi. Ota kuvioita sydänmuotilla. (Huom: muotin kokoa valitessasi huomioi, että kuviot eivät leviä uunissa lainkaan, pikemminkin menevät hieman kasaan.) Paista 200 asteessa 8-10 min.

Hienonna lohi ja tilli. Yhdistä kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi. Voit myös hyödyntää tässä monitoimikonetta. Pursota tahnaa tähtityllalla (esim. Städter 14 mm) sydänkuvioiden päälle. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoiluhetkeä.

Lähde: Kinuskikissa

Lohisydämet

Avainsanat: lohi, ruisperunataikina, suolapala

Kommentoi 0 kommenttia

Kaalilaatikko

10.12.2010 14:08:22

Herkullista ruokaa pakkaspäiviin!

1 kg keräkaalia
2 dl vettä
2 tl suolaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 dl puuroriisiä
2 dl ruokakermaa

Suikaloi kaali ja hauduta suolavedessä kannen alla 15 minuuttia. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Sekoita haudutetun kaalin joukkoon jauheliha-sipuliseos, riisi ja kerma. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa noin 1 tunti.

Tarjoa puolukka-kurpitsahillon ja salaatin kera.

Kaalilaatikko

Avainsanat: kaalilaatikko

Kommentoi 0 kommenttia