www.internesia.fi
Marin maistuvat - Ruokablogi

Karjalanpiirakat

26.04.2014 14:39:07

Karjalanpiirakat

Kuoritaikina

1,5 dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
0,75 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täyte

8 dl vettä
2 dl riisiä
2 dl ruokakermaa 10% tai 15%
0,5 tl suolaa
1 kananmuna

Voiteluun

voita sulatettuna ja vettä

Valmista ensin täyte. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy. Painele levystä juomalasilla kakkaroita. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla. Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa. Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Lähde: Martat

Avainsanat: karjalanpiirakka

Kommentoi 0 kommenttia

Kolmen suklaan juustokakku

26.04.2014 14:35:08

Tein tätä kakkua pääsiäiseksi. Itse käytin vain 7,5 liivatelehteä eli 2,5 lehteä per väli.

Kolmen suklaan juustokakku

1 pötkö Domino-täytekeksejä
50 g leivontamargariinia

9 liivatelehteä
3 x 130 g (Panda) suklaata (valkosuklaa, maitosuklaa, tummasuklaa)
0,5 dl sokeria
5-6 dl kermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa

Murskaa keksit ja sekoita sulatetun margariinin kanssa tasaiseksi. Peitä irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla ja tasoita keksiseos vuoan pohjalle. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma (ja sokeri) kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaat kolmessa kulhossa. Jaa tuorejuusto tasan kolmeen osaan ja sekoita jokaiseen sulaan suklaaseen oma osansa. Liuota liivatteet noin desiin kiehuvaa vettä. Kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen 1/3 liivatenesteestä suklaatuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Tee samoin myös muille suklaaseoksille.

Lisää 1/3 kermavaahdosta jokaiseen suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada täytteet vuokaan kerroksittain. Selkeiden raitojen aikaansaamiseksi kannattaa kakkua pitää kylmässä n. 5 minuuttia kerrosten lisäämisen välillä.

Laita kakku hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Lähde: Mau!kas ruokablogi

Avainsanat: suklaa, juustokakku, pääsiäinen

Kommentoi 1 kommenttia

Possukastike

13.04.2014 18:18:25

Possukastike

neljälle

450 g possu, niskaa (kassleria) tai paistia
1 sipuli
30 g voita
suolaa
mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl Dijon-sinappia
1 dl kuohukermaa

Suikaloi liha ja pilko sipuli. Kuumenna paksupohjainen kattila tai pata todella kuumaksi, pohjalle lapsen nyrkin kokoinen pala voita. Anna ruskistua, kunnes alkaa tuoksua viehkosti pähkinältä. Viskaa sekaan kevyesti suolatut ja pippuroidut possusuikaleet ja ruskistele. Anna suikaleiden tiristä hetki ihan paikoillaan, ennen kuin laitat lastan sekaan ja käyt hommiin. Näin lihasnesteet pysyvät lihassa ja ruskistaminen onnistuu.

Laita pataan hienonnettu sipuli, vähennä lämpöä hiukan ja kuullota sipuli lihojen seassa. Puuteroi päälle 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoittele pari minuuttia.

Kaada mukillinen kuumaa vettä joukkoon ja sekoita, kunnes kiehahtaa ja kastike sakenee.

Kaada mukaan soijakastike ja hiukan lisää suolaa ja mustapippuria. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoitellen vajaa tunti. Silloin tällöin voit lisätä tilkan vettä, jos kastike tuntuu sakenevan liikaa. Tässä välissä voit valmistaa vaikkapa perunamuusin possupadan kylkeen.

Lähde: Safkaa - Parempaa arkiruokaa

Avainsanat: possu, kassler, kastike

Kommentoi 1 kommenttia

Italialaisen mamman lihapullat tomaattikastikkeessa

13.04.2014 18:10:16

Italialaisen mamman lihapullat tomaattikastikkeessa

Täyteläinen tomaattikastike

800 g tomaattimurskaa
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia / 0,5 yksikyntistä valkosipulia
1 tl hienonnettua tuoretta punaista chiliä
1 tl sokeria
1 tl punaviinietikkaa
0,5 tl kuivattua oreganoa
2 rkl hienonnettuja basilikan varsia
kourallinen basilikan lehtiä hienonnettuna
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Leikkaa sipuli mahdollisimman hienoksi. Lorauta melko reilusti öljyä pannulla ja lisää sipulit mukaan kun öljy on kuumennut. Lisää ½ tl suolaa sipulin kanssa pannulle. SIpulin lisääminen täsäs vaiheessa laittaa sipulin itkemään ja tuo sipulin luontaisen makeuden esiin paistettaessa.

Paistele sipuleita keskilämmöllä rauhassa kunnes sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Tässä menee aikaa n. 5-7 minuuttia. Hienonna valkosipuli ja chili. Lisää pannulle ja paistele vielä 2 minuuttia. Kaada tomaattimurskat kattilaan ja lisää sekaan paistettu sipuliseos. Lisää mukaan sokeri, etikka, oregano, basilikan varret ja sipaus suolaa. Hauduta seosta miedolla lämmöllä n. 45 minuuttia. Maista lopussa suola ja lisää tarvittaessa. Lisää aivan viimeiseksi karkeasti hienonnetut basilikan lehdet

Italialaiset lihapullat

400 g naudanjauhelihaa
1 kananmuna
3 rkl itsetehtyjä vaaleitakorppujauhoja tai 2 palaa vaaleeta leipää
loraus maitoa
4 rkl parmesanraastetta
kourallinen basilikanlehtiä
suolaa
mustaapippuria myllystä
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia / 0,5 yksikyntistä valkosipulia

Hienonna sipuli pieneksi ja paista samalla tavalla kuin tomaattikastikkeeseen. Lisää loppuvaiheessa hienonnettu valkosipuli ja paista hetki lisää. Anna sipuleiden jäähtyä hetki.

Kaada korppujauhot tai leipäpalat kulhoon. Minulla oli itsetehtyjä korppujauhoja jotka olin tehnyt murskaamalla kuivattua vaaleeta leipää. Lorauta päälle maitoa sen verran, että peittyvät. Anna turvota pari minuuttia. Purista liika maito korppujauhoista/leivästä.
Laita kulhoon, jauheliha, turvotetut korppujauhot, kananmuna, parmesanraaste, paistetut sipulit, hienonnetut basilikanlehdet, suolaa ja mustaapippuria.

Sekoita tasaiseksi massaksi, mutta älä vaivaa liikaa, lihapullista tulee helposti liian kovia. Muotoile 10 isohkoa lihapullaa taikinasta.

Kuumenna reilusti öljyä pannulla ja paista lihapullia 5 kerrallaan joka puolelta kauniin paahtuneen ruskeiksi. Lihapullien ei ole tarkoitus kypsyä kokonaan sisältä tässä vaiheessam joten ota kaunis paistopinta lihapulliin.

Kun lihapullat on paistettu kaada tomaattikastike uunivuokaan ja lihapullat sen päälle. Paina lihapullia hieman tomaattikastikkeeseen ja riputtele pinnalle lisää parmesanraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Keitä pasta sillä välin valmiiksi. Tarjoile kuumana.

Lähde: Ruokasurffausta

Avainsanat: lihapullat, tomaattikastike

Kommentoi 0 kommenttia

Kasvispannari

13.04.2014 18:03:50

Kasvispannari

7 annosta

Ainekset

2 munaa
8 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
50 g rasvaa
50 g pakastepinaattia
0,5 kesäkurpitsaa
300 g parsakaali
1 dl juustoraastetta, esim. emmentaalia

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Riko kananmunat kulhoon, lisää puolet maidosta ja kaikki jauhot sekä suola ja puristettu valkosipuli. Sekoita tasaiseksi ja lisää loppu maito. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Pilko parsakaali pieniksi paloiksi ja keitä muutama minuutti. Valuta parsakaalit ja sulata pinaatti. Lisää taikinaan pinaatti, juustoraaste ja puolet sulatetusta rasvasta. Voitele laakea uunivuoka lopulla rasvalla. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle kasvikset. Paista noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa annospaloiksi.

Lähde: Yhteishyvä

Avainsanat: kasvis, pannari

Kommentoi 0 kommenttia

Lohi-perunalaatikko

13.04.2014 17:57:21

Lohi-perunalaatikko

5 annosta

Ainekset

8-10 (1 kg) perunaa
1 (120 g) sipuli
1 pkt (300 g) kirjolohisuikaleita (suolaa 1%)
1 dl tilliä hienonnettuna
2 rkl kapriksia
5 kokonaista maustepippuria

Munamaito

4-5 dl täysmaitoa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
musta- tai valkopippuria

Pinnalle

voinokareita

Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi monitoimikoneella. Hienonna tai suikaloi kuorittu sipuli. Lado voidellun uunivuoan pohjalle puolet perunaviipaleista. Levitä päälle puolet sipulista, kalasuikaleet, tilli, kaprikset ja maustepippurit. Lado päälle loput perunoista ja sipulista.

Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Lisää pinnalle rasvanokareet. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti 15 minuuttia. Laatikko on kypsä kun munamaito on täysin hyytynyt ja perunaviipaleet ovat pehmeitä.

Anna laatikon vetäytyä hetken aikaa uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa lisäksi etikkapunajuuria, maustekurkkuja ja salaattia.

Lähde: Ruoka Pirkka

Avainsanat: lohi, peruna, laatikko, vuoka

Kommentoi 0 kommenttia