www.internesia.fi
Marin maistuvat - Ruokablogi

Hyydytettävä mansikkakakku

30.06.2013 19:41:52

Pohja

1 paketti (175 g) Domino-keksejä (mansikka, original tai minttu)
50 g voita

Täyte

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 prk (á 200 g) Valio maustettua rahkaa makea mansikka
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Koristeluun
0,5 l tuoreita mansikoita

Kiille mansikoille

1 dl vettä
0,5 dl hyytelösokeria

Viimeistelyyn

mintun tai sitruunamelissan lehtiä
valkosuklaalastuja

Hienonna keksit monitoimikoneessa. Lisää voisula. Tapula seos leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 22 cm).

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmiämään. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka ja sokerit. Purista vesi liivatelehdistä. Sulata ne kiehuvan kuumaan veteen (1 rkl). Lisää liivate rahkan joukkoon ohuena nauhana samalla sekoittaen. Lisää kermavaahto. Sekoita varoen. Kaada täyte vuokaan. Peitä kelmulla. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli. Koristele mansikkalohkoilla.

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri, sekoita ja kiehauta. Jäähdytä 3-4 min välillä hiljaa sekoittaen, ettei seos kuoretu. Kaada varoen mansikoille. Anna kiilteen hyytyä jääkaapissa. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Viimeistele yrttilehdillä ja suklaalastuilla.

Lähde: Valion reseptit

Hyydytettävä mansikkakakku

Avainsanat: hyydytettävä, mansikka, kakku

Kommentoi 1 kommenttia

Chorizopiiras

30.06.2013 19:31:44

Paras piirakka pitkään aikaan. Nam!

8 annosta

Pohja

3 dl vehnäjauhoja ja/tai sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl (25 g) emmental juustoraastetta
0,75 dl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
0,75 dl Valio maustettua ruokakermaa Mustapekka®

Täyte

200 g chorizo-makkaraa tai palvikinkkua
1 iso (250 g) paprika
1 (250 g) purjo
1 rkl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
1,75 dl Valio maustettua ruokakermaa Mustapekka®
2 munaa
2,5 dl (125 g) emmental juustoraastetta

Valmistele ensin täytettä: Leikkaa chorizo n. 0,5 cm:n viipaleiksi tai kuutioiksi. Paista niitä hetki kuumalla paistinpannulla, niin että ne saavat väriä. Siirrä pois pannulta.

Kuutioi paprika. Hienonna halkaistu ja pesty purjo.

Kuullota paprikaa ja purjoa rasvassa pannulla. Nosta levyltä ja anna jäähtyä.

Pohjataikina: Käytä pelkkiä vehnäjauhoja tai esim. 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpyläjauhoja. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja juustoraaste. Lisää Oivariini ja ruokakerma. Sekoita tasaiseksi ja taputtele uunivuoan (Ø 28 cm) pohjalle ja ylös reunoille. Esipaista pohjaa uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteessa 10 min.

Yhdistä täytteen aineet, säästä juustoraasteesta n. 1/2 dl piiraan pinnalle.

Kaada täyte esipaistetulle pohjalle. Ripota pinnalle loppu juustoraaste.

Kypsennä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n. 25 min tai kunnes kypsä.

Lähde: Valion reseptit

Chorizopiiras

Avainsanat: chorizo, makkara, piiras, piirakka

Kommentoi 0 kommenttia

Parsakaali-fetapiiras

30.06.2013 19:10:59

5 annosta

Pohja

100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosehiutaleita
1 dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 dl vettä

Täyte

200 g parsakaalin kukintoja
50 g salaattijuustoa (feta)
8 kirsikkatomaattia
1 dl juustoraastetta (emmental)
2 dl ruokakermaa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa

Sekoita pehmeään margariiniin muut aineet ja taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Irrottele parsakaalista pienet kukinnot ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin kolme minuuttia. Valuta ja jäähdytä. Kuutioi feta. Levitä piiraspohjalle parsakaali, fetakuutiot ja tomaatit. Sirottele päälle juustoraaste. Sekoita keskenään kerma, kananmuna ja suola. Valuta seos vuokaan. Pane ritilä uunin pohjalle ja vuoka ritilälle. Kypsennä noin 30 minuuttia. Jos pinta kaipaa väriä, nosta ritilä uunin keskiosaan ja kypsennä vielä viitisen minuuttia.

Lähde: Yhteishyvä

Parsakaali-fetapiiras

Avainsanat: parsakaali, feta, piiras

Kommentoi 0 kommenttia

Toast skagen - katkarapuleipä

30.06.2013 19:05:20

4 kpl

Valmistusaineet

1 keitetty (10 min) muna
1 prk (150 g) crème fraîchea
2 rkl sinappia
400 g kuorittuja katkarapuja sulatettuna
0,5 dl hienonnettua tilliä
0,5 dl hienonnettua ruohosipulia
1-2 rkl sitruunamehua
ripaus rouhittua mustapippuria
4 viipaletta paahtoleipää
2 rkl voita

Koristeluun

tuoretta tilliä

Kuori ja hienonna kanamuna suurehkossa kulhossa. Lisää crème fraiche, sinappi, valutetut katkaravut, hienonnetut yrtit ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Paahda leipäviipaleet ja voitele voilla. Jaa rapuseos leiville. Koristele tillinoksilla.

Vinkki!
Voit tehdä ranskankermasta tahnan leivän päälle ja laittaa kananmunan ja katkaravut erikseen.

Lähde: Valion reseptit

Toast skagen - katkarapuleipä

Avainsanat: toast, skagen, katkarapu, leipä

Kommentoi 0 kommenttia

Liharuukku

30.06.2013 18:56:57

6 annosta

800 g naudan paistisuikaleita
1 rkl margariinia ja öljyä
1 sipuli
1 tl suolaa
100 g mustapippurituorejuustoa
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
2 rkl soijakastiketta

Ota lihasuikaleet noin tunniksi huoneenlämpöön. Kuumenna pannu. Ruskista lihasuikaleet margariini-öljyseoksessa kahdessa erässä. Lisää lihojen joukkoon hienonnettu sipuli ja anna hetken aikaa pehmetä. Murenna pannulle juusto ja lisää joukkoon vesi. Kääntele seosta, kunnes juusto on täysin sulanut. Kaada lihaseos pataan. Anna hautua 175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Sekoita joukkoon kerma ja soijakastike. Anna padan hautua vielä noin 15 minuuttia.

Lähde: Yhteishyvä

Liharuukku

Avainsanat: liha, ruukku, pata

Kommentoi 0 kommenttia

Raparperipiirakka

30.06.2013 18:49:51

Pohja:

2 munaa
100 g tavallista sokeria
75 g fariinisokeria
1 dl maitoa
1 dl Flora Vanillaa
1 dl voisulaa
2 tl leivinjauhetta
4-5 dl vehnäjauhoja

Päälle:

3 dl kylmää vettä
1 dl vaniljakreemijauhetta
noin 200-300 g raparperia

Muruseos:
(myöskin piirakan päälle)

25 g margariinia
50 g sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija noin 27 cm). Paloittele raparperi noin sentin mittaisiksi paloiksi. Vatkaa munat ja sokerit keskenään. Lisää joukkoon maito, flora vanilla (ei tarvitse vispata) sekä voisula. Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot ja sihtaa munaseoksen joukkoon. Sekoita ja kaada vuokaan.

Valmista vaniljakreemi lisäämällä veden joukkoon jauhe. Sekoita vatkaimella muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen anna kreemin hetken seistä. Levitä kreemi taikinan pinnalle siten, että reunoille jää reilun sentin mittaiset kreemittömät osuudet. Levitä raparperinpalat kreemin päälle. Valmista muruseos laittamalla voi, sokeri ja jauhot samaan astiaan ja nyppimällä ne murumaiseksi seokseksi. Ripottele raparperien päälle. Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia (riippuu uunista, joten muista vahtia!). Tarjoile jäätelön tai kylmän vaniljakastikkeen kera.

Lähde: Eeva's Cookings

Raparperipiirakka

Avainsanat: raparperi, piirakka

Kommentoi 0 kommenttia

Pullat vaniljakreemitäytteellä

08.06.2013 17:41:26

Pullataikina:

5 dl kevyt- tai kulutusmaitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1,5 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voisulaa
n. 15 dl vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää joukkoon n. 11 dl jauhoja pienissä erissä ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsin vaivaten. Lisää taikinaan sitten voisula ja tämän jälkeen loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 45 min, esim. mikrossa. Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa yhtä suuriin paloihin. Pyöritä paloista pullia käsiesi välissä tai pöytää vasten pyörittäen. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota liinalla peitettynä n. 10 minuuttia.

Vaniljakreemitäyte

1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl kylmää vettä

Vatkaa vatkaimella kreemijauhetta ja vettä noin 5 min keskinopeudella. Anna seoksen levätä 5 min.

Painele pulliin kolot esim. mukin pohjalla. Voitele munalla. Lisää päälle ruokalusikallinen vaniljakreemitäytettä ja esim. ananaspaloja tai mansikkaa. Ripottele vielä reunoille raesokeria. Paista 200 asteessa noin 12 min.

Lähde: Kinuskikissa (pullataikina)

Pullat vaniljakreemitäytteellä

Avainsanat: pulla, vaniljakreemi

Kommentoi 0 kommenttia

Currylla maustettu kylmäsavulohipasta

08.06.2013 17:20:53

4 hengelle

puolikas purjo
3 dl kuohukermaa
puoli purkkia ranskankermaa
200 g kylmäsavulohta
200 g lämminsavulohta
3 tl curryjauhetta
tuoretta tilliä
suolaa ja pippuria
1 rkl sitruunanmehua

pastaa

Kuullota pilkottu purjo voissa (paista kevyesti niin, että pinta ei ruskistu). Lisää curry ja kuullota vielä hetki lisää niin, että purjo pehmenee hieman. Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon noin 5 min.

Lisää reilun kokoiset lohipalat joukkoon (tarkista että kala on ruodoton). Älä sekoita liikaa, että kala ei muussaannu.

Viimeistele ranskankermalla ja sitruunamehulla. Lisää ihan viimeiseksi hienoksi leikattu tillillä. Maista ja tarkista suola. Savukalat ovat usein sen verran suolaisia että suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä. Tarjoile pastan kanssa ja tee lisukkeeksi värikäs salaatti.

Lähde: Kaappaus keittiössä

Currylla maustettu kylmäsavulohipasta

Avainsanat: kylmäsavulohi, lämminsavulohi, pasta

Kommentoi 0 kommenttia

Pomminvarmat sämpylät

08.06.2013 17:15:47

5 dl maitoa
50 g hiivaa
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 10-12 dl jauhoja

Taikinaa saa muunneltua helposti käyttämällä eri jauhoja, esim. 7-9 dl vehnäjauhoja + 3 dl hiivaleipä-/sämpylä-/grahamjauhoja. Sekaan voi lisätä pellavansiemenrouhetta, juustoraastetta, porkkanaraastetta tai vaikka siemeniä.

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista. Sulata rasva pehmeäksi ja lisää se taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puoli tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota pellillä parikymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistamista maidolla. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10-15 min.

Lähde: Pastanjauhantaa

Pomminvarmat sämpylät

Avainsanat: sämpylä

Kommentoi 0 kommenttia

Marjapiiras

08.06.2013 17:13:45

munaton, laktoositon, noin 8 annosta

Ainekset:

2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
100 g laktoositonta margariinia sulatettuna
100 g paistonkestävää mansikkamarmeladia
2 dl sitruunalimonadia

Pinnalle:

n. 200 g mansikoita tai muita marjoja + erikoishienoa sokeria
tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sulatettu margariini, marmeladi ja sitruunalimonadi, sekoita tasaiseksi esimerkiksi lusikalla. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai uunivuokaan. Ripottele pinnalle marjat ja hieman sokeria. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Siivilöi jäähtyneen piiraan pinnalle tomusokeria.

Lähde: Dansukker

Marjapiiras

Avainsanat: marja, piiras, piirakka

Kommentoi 0 kommenttia