www.internesia.fi
Marin maistuvat - Ruokablogi

Sitruunatortut

18.07.2011 14:28:00

Resepti on Curtis Stonen käsialaa. Pitäähän sitä hänenkin reseptejään kokeilla, kun "Kokataanko teillä?" (Take Home Chef) on yksi lemppari kokkiohjelmistani. Reseptin alkuperäinen nimi on englanniksi "Filo Lemon Curd Tarts with Fresh Raspberries" eli vapaasti käännettynä "Sitrunatahnatortut filotaikinasta tuoreiden vadelmien kera". :-)

4 annosta

Ainekset:

Filotorttupohjia varten:
6 filotaikinalevyä (noin 43x30cm/levy)
65 g sulatettua suolatonta voita

Sitruunatahnaa varten:
4 isoa kananmunaa
200 g sokeria
115 ml (n. 1 dl) tuoretta sitruunamehua
5 g raastettua sitruunan kuorta
113 g suolattua voita paloiteltuna

Torttujen kokoamista varten:
250 g tuoreita vadelmia
4 tuoretta mintun lehteä koristeluun
tomusokeria koristeluun

Tee filotaikinasta torttupohjat:
Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Laita ensimmäinen filotaikinalevy tasaiselle kuivalle alustalle ja voitele se sulatetulla voilla. Lisää päälle toinen filotaikinalevy ja voitele uudelleen voilla. Toista tämä niin monta kertaa, että olet käyttänyt 6 filotaikinalevyä. Leikkaa taikinalevy neljään yhtä suureen osaan. Painele filotaikinalevypalat varovasti pieniin torttuvuokiin voideltu puoli alaspäin. Käännä vuoat ympäri ja poista ylimääräinen taikina jättäen noin 1 cm reunus. Laita vuoat uunipellille ja paista niitä 15-20 minuuttia tai kunnes ovat tumman kullan ruskeita. Ota pohjat varovasti irti vuoista ja laita ne jäähtymään ritilän päälle.

Tee sitruunatahna:
Laita keskikokoiseen kattilaan vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Vähennä lämpöä niin että vesi vähän poreilee. Vatkaa munat, sokeri, sitruunamehu ja sitruunan kuori keskikokoisessa metalli- tai lasikulhossa. Siirrä kulho vesihauteen päälle ja lisää voi. Vatkaa noin 3 minuuttia tai kunnes tahnasta tulee paksua ja kermaista. Poista vesihauteen päältä ja jatka vatkaamista kunnes suurin osa lämmöstä haihtuu. Anna tahnan jäähtyä kokonaan välillä sekoittaen. Tahna muuttuu paksummaksi jäähtyessään.

Torttujen kokoaminen:
Lusikoi 120 g sitruunatahnaa jokaiseen torttupohjaan ja lisää päälle vadelmia. Koristele tuoreilla mintun lehdillä ja tomusokerilla.

Lähde: Curtis Stone

Sitruunatorttu

Avainsanat: sitruuna, torttu, vadelmat

Kommentoi 0 kommenttia

Kookos-porkkanakeitto

07.07.2011 16:36:00

800 g porkkanoita
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
3 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 kuivattu chili
1 1/2 tl currya
2 tl sitruunaruohotahnaa
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
6 dl kasvislientä
2 rkl sitruunamehua

Tarjoiluun:
2 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa

Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipulit.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää porkkanat, sipulit ja inkivääri, ja kuullota hetken. Murenna joukkoon chili. Lisää curry, sitruunaruohotahna ja kääntele muutaman minuutin ajan.

Lisää kookosmaito ja kasvisliemi. Kiehauta ja hauduta noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmenneet.

Soseuta keitto, kuumenna ja mausta sitruunamehulla. Koristele chilillä ja tarjoa jogurtin tai ranskankerman kera.

Lähde: Koti ja keittiö

Kookos-porkkanakeitto

Avainsanat: kookos, porkkana, keitto

Kommentoi 1 kommenttia

Mansikka-suklaakakku

06.07.2011 13:58:00

Pohja:
4 munaa (luomu)
2 dl ruokosokeria
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri. Sekoita joukkoon siivilän läpi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka ja paista kakkupohjaa uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Kostutus:
3-4 dl maitoa
1-2 tl vaniljasokeria

Kumoa kakkupohja lautaselle. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Laita irtopohjavuokaan pari reilua palaa kelmua. Kasaa kakku vuokaan pohja ensin. Kostuta maito-vaniljaseoksella.

Täyte:
tuoreita mansikoita viipaleina
2 dl vispikermaa
2 dl vaniljarahkaa
0,5 dl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää rahka sekä sokerit, sekoita. Lisää täytteeksi kerma-rahkaseosta ja viipaloituja mansikoita. Peitä koottu kakku kelmulla. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Pinnalle ja koristeluun:
200 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
tuoreita mansikoita

Kuumenna 0,5 dl kuohukermaa lähes kiehuvaksi ja lisää joukkoon suklaa paloina. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä hetken. Koristele kakun päällinen suklaa-kermaseoksella. Laita jääkaappiin ja anna jähmettyä. Vatkaa loppu kerma. Pursota kakun reunat kermavaahdolla ja koristele päällinen kermalla ja mansikoilla.

Mansikka-suklaakakku

Avainsanat: mansikka, suklaa, täytekakku

Kommentoi 0 kommenttia

Dippi mansikoille

06.07.2011 13:44:00

saman verran smetanaa
saman verran fariinisokeria

Sekoita ainekset keskenään. Dippaa tuoreita mansikoita ja nauti kesästä!

Vinkki! Jos fariinisokerisi on päässyt kovettumaan, pehmennä sitä ensin hetki mikrossa, sekoita sitten smetanaan ja laita jääkaappiin. Sekoita jonkin ajan kuluttua uudelleen, fariinisokeri liukenee ja sekoittuu tasaiseksi.

Dippi mansikoille

Avainsanat: dippi, mansikat

Kommentoi 0 kommenttia

Pinaattiletut

06.07.2011 13:39:00

5 dl maitoa
2 munaa (luomu)
1 tl sokeria
3/4 tl suolaa
0,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl vehnäjauhoja
200 g tuoretta pinaattia

Paistamiseen: voita

Ryöppää pinaatit keittämällä niitä kiehuvassa vedessä noin 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja laske päälle kylmää vettä. Leikkaa pinaatti pieniksi paloiksi tai soseuta sauvasekoittimella. Sekoita taikinan muut aineet maidon joukkoon. Lisää pinaatti. Anna taikinan seistä hetki ennen paistamista. Paista letut paistinpannulla kullanruskeiksi.

Pinaattiletut

Avainsanat: pinaatti, letut

Kommentoi 0 kommenttia